Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kedim Neden Kusuyor?

Kedim Neden Kusuyor?

3 dakika okuma

Çoğu kedi sahibi zaman zaman kedilerinin kustuğunu görmeye alışkın olduğundan aşırı endişe duymayabilir. Genellikle ara sıra yaşanan kusma, aşırı yemek yeme veya akşam yemeğinden hemen sonra çok şiddetli oyun oynama gibi küçük problemlerin sonucudur.

Ancak kediniz daha sık kusuyorsa bu, veteriner hekim müdahalesini gerektiren daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Kronik kusma (birkaç günden birkaç haftaya kadar süren) gastrointestinal veya sistemik bozukluklardan kaynaklanabilir.

Kedi kusması nedir?

Kusma, mide içeriğinin ağız yoluyla kuvvetli bir şekilde dışarı atılmasıdır. Bu durum, yiyeceklerin mide kasılmaları olmadan, yemek borusundan daha yumuşak bir şekilde yukarı çıktığı durumlardan daha farklıdır. Kusan kediler genellikle kusmadan önce salya akması, dudak yalama ve aşırı yutkunma gibi mide bulantısı belirtileri gösterirler.

Kedilerde kusmanın olası nedenleri

Kediniz kusuyorsa, bunun birçok nedeni olabilir ve kronik vakalarda, kediniz için en uygun tedaviyi belirleyebilmesi için kesin nedenin bulması hayati önem taşır. Kedinizin hasta olmasının yaygın nedenleri şunlardır:

  • Kıl yumakları 
  • Hızlı mama tüketimi
  • Ani beslenme değişiklikleri veya kademeli bir geçiş olmadan yapılan mama değişikliği
  • Bozulmuş yiyecekler, toksinler veya yabancı cisimler
  • Bazı gıda bileşenlerine karşı intolerans, alerji veya hassasiyet
  • Virüsler, bakteriler, mantarlar veya parazitler gibi gastrointestinal enfeksiyonlar
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı (mide ve/veya bağırsak yolunun iltihabı)
  • Mide, bağırsak veya diğer organların tümörleri
  • Böbrekler, karaciğer, pankreas veya tiroid bezi gibi vücudun diğer kısımlarını etkileyen hastalıklar

Kediniz safra kusuyor olabilir.

Kediler uzun süre hiçbir şey yemediğinde ve mideleri boş olduğunda safra kusabilirler. Safra, kedinin karaciğeri tarafından üretilen ve mamadaki yağın sindirimine yardımcı olan sarı renkli bir maddedir. Kedilerin safra kusmasının altında yatan, endokrin problemler, karaciğer hastalığından tüy yumağı veya mide rahatsızlığı gibi basit bir nedene kadar değişen çeşitli olası nedenleri vardır. Ancak bu sık sık oluyorsa veteriner hekiminize başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Kusma sonrası bakım nasıl olmalı?

Tek bir kusma olayından sonra kedinizi halsizlik, ateş veya ishal gibi diğer hastalık belirtileri açısından kontrol edin. Mümkünse, ilk etapta kedinizin kusmasına neden olabilecek sebebi bulun ve ortadan kaldırın. Birkaç saatliğine kedinizin mama kabını kaldırın.

Su sağlamaya devam edin ve kedinizi su içmeye teşvik edin. Kedinizin kusması durduysa, kedinize bir miktar yiyecek verin ve problem devam etmezse, sık aralıklarla küçük miktarlarda yiyecek vermeye devam edin.Veterinerinizin özel tavsiyesi olmadan kedinize herhangi bir insan veya reçetesiz ilaç vermeyin.

Veterinerimi ne zaman aramalıyım?

Kedinizin kusmaya devam ediyorsa ve/veya aşağıdaki durumlarda veterinerinizi aramanız gerekir:

  • Kedinizin kusmuğunda kan var.
  • Kedinizin zehirli bir şey yediğinden şüpheleniyorsunuz.
  • Kedinizin ateşi var veya depresyonda.
  • Kediniz kusmaya çalışıyor ama hiçbir şey çıkmıyor.
  • Kediniz acı çekiyor gibi görünüyor.
  • Kedinizin diş etleri sarı veya çok soluk.

Mide hassasiyeti olan kediler için en uygun yiyecekler

Kediniz kusuyorsa aşağıdaki özelliklere sahip belirli bir kedi mamasından faydalanabilir:

  • Midenin iş yükünü azaltan ve gastrit durumunda gıda toleransını artırmaya yardımcı olan yüksek kaliteli, sindirimi yüksek bileşenler.
  • Kusmaya neden olabilecek alerjik reaksiyon veya olumsuz gastrointestinal reaksiyonları riskini azaltmak için sınırlı sayıda protein kaynağı.

Veteriner hekiminiz kedinizin kusmasının nedeninin gıda alerjisi olduğundan şüpheleniyorsa hidrolize proteinlerle formüle edilmiş hipoalerjenik bir diyet önerebilir. Bunlar, alerjik reaksiyona neden olamayacak veya oluşturma olasılığı çok düşük olan küçük parçalara ayrılan proteinlerdir.

Kedinizin kusmasının nedeni tüy yumaklarıysa (aynı zamanda tüy yutmasını azaltmak için kedinizi sık sık taramanız ), yutulan tüylerin kedinin gastrointestinal kanalından geçişini iyileştirerek tüy yumağı oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olmak için lif içeren bir diyetle beslemeniz önerilir. Bu beslenme şekliyle tüy yumakları dışkıyla güvenli bir şekilde dışarı atılabilir.

Kusma ve sindirim hassasiyeti şikayletleri olan bir kediniz varsa hangi diyeti önereği konusunda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışın.