Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Köpeklerde Pankreatit

Köpeklerde Pankreatit

4 dakika okuma

Köpeklerde pankreatit akut veya kronik olabilir ve şiddeti değişebilir. Evcil hayvanınızın bu durumdan muzdarip olup olmadığını nasıl anlayacağınızı ve bundan sonra ne yapmanız gerektiğini öğrenin.

Pankreatit, pankreas iltihabı olarak tanımlanır. Bu yazıda köpeklerde pankreatite neyin sebep olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve hangi tedavinin önerildiğini açıklayacağız.

Köpek pankreatiti nedir?

Pankreas, ince bağırsakta protein, karbonhidrat ve yağın sindiriminde rol oynayan enzimler üretir. Ayrıca yemekten sonra kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olan insülin hormonunu da üretir.

Sağlıklı bir pankreasta sindirim enzimleri ince bağırsağa ulaşana kadar etkisiz kalır. Bu pankreas dokusunun kendi kendine sindirimini önler. Ancak pankreatit vakalarında enzimler henüz pankreasın içindeyken çok erken aktive olur. Organın sonuçta ortaya çıkan otomatik sindirimi iltihaplanma ve ağrıya yol açar.

Pankreatit genellikle akut veya kronik olarak sınıflandırılır; akut pankreatit aniden geliştiğinde, kronik pankreatit ise zamanla devam ettiğinde ortaya çıkar. Kronik pankreatitli bireylerde de akut alevlenmeler görülebilir.

Köpeklerde pankreatit belirtileri nelerdir?

Köpeklerde hafif pankreatit vakalarında semptomlar hafif olabilir ve uyuşukluk veya iştah kaybı görülebiliriçerebilir. Bağırsak tıkanıklıkları gibi cerrahi acil durumlar da dahil olmak üzere diğer birçok mide-bağırsak durumuyla benzerlik gösterebilirörtüşme vardır. Ancak bu durumun akut bir döneminde aşağıdaki belirtilerden bazılarını görmeniz muhtemeldir:

  • Kusma
  • İshal
  • Dehidrasyon
  • Karın ağrısı
  • İştahsızlık
  • Letarji

Köpekler genellikle başları yere eğik ve kalçası yukarıda olacak şekilde 'dua etme pozisyonunu' benimseyerek karın ağrısı belirtileri gösterirler.

Özellikle semptomlara ağrı veya kusma da eşlik ediyorsa, hemen veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir. Köpeklerde pankreatit tedavi edilmezse şoka neden olabilir ve yaşamı tehdit eden bir duruma neden olabilir. Veteriner hekim teşhisleri genellikle kan testlerini ve karın ultrasonunu içerecektir.

Köpek pankreatit titremesi

Bazen pankreatitli köpekler karın ağrısından dolayı titreyebilirler, bu aynı zamanda çok şişkin veya gergin bir karında da görülebilir. Bu belirtileri fark ederseniz, tedavi için köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekimee götürün.

Köpek pankreatitine ne sebep olur?

Pankreatitin birkaç olası nedeni vardır, ancak durumu tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca bazı köpeklerin neden pankreatit gelişimine daha yatkın olduğu da açık değildir ve belirli bir bireyde akut bir atağın ilk tetikleyicisinin ne olduğu bilinmiyor olabilir.

Olası nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Yağ oranı yüksek bir diyet
  • Steroidler gibi bazı ilaçlar
  • Diyabet veya hipotiroidizm gibi predispozan metabolik durumlar
  • Travma

Bu durum ameliyat ve anestezi sonrasında da gelişebilir.

Köpek pankreatit diyeti

Yağ oranı yüksek bir diyet bir risk faktörü olarak kabul edilir, ancak köpeğinizin diyeti genellikle dengeli olsa bile ara sıra yüksek yağlı ödül mamaları da risk faktörü olarak kabul edilir. Köpek pankreatiti için veteriner diyeti hakkında veteriner hekiminizleinizle konuşmayı düşünün; çünkü bunlar, köpeğinizin durumunu beslenme açısından yönetmeye yardımcı olmak ve onlara gelişmek için ihtiyaç duydukları her şeyi vermek üzere bilimsel olarak formüle edilmiştir.

Evcil hayvanınızı sosis gibi yağlı yemek artıklarıyla beslemekten kaçının. Yüksek yağ içeriği akut pankreatit vakasını tetikleyebilir ve sahibini ve evcil hayvanını veteriner hekiminize acil olarak gitmenize neden olabilir. Bu nedenle, özellikle de çöp toplamayı seviyorsa veya tıbbi kayıtlarında pankreatit varsa, köpeğinizin ne yediğine dikkat ettiğinizden emin olun.

Köpeklerde pankreatit belirli ırklarda daha mı yaygındır?

Pankreatit herhangi bir köpeği etkileyebilir, ancak miniature schnauzers, cocker spaniels ve miniature poodles gibi bazı ırkların bu duruma yatkın olduğu görülmektedir .

Bu ırkların pankreatite daha duyarlı olmasının kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Doğrudan bir genetik nedenin olup olmadığı ya da daha dolaylı bir bağlantının (örneğin belirli diyetlere verdikleri tepkilerle) olup olmadığı açık değildir. Bu ırkların bazıları kilo almaya daha yatkındır, bu da pankreatit riskine katkıda bulunabilir.

Yüksek yağlı diyetlerin pankreatit gelişme riskini artırabileceğini unutmamak önemlidir.

Köpeklerde pankreatit tedavisi nedir?

Köpeklerde pankreatit tedavisi, evcil hayvanınızın pankreatiti hafif veya şiddetli geçirip geçirmediğine bağlıdır. Köpek acı çekiyorsa veya kusuyorsa, veteriner hekim bu semptomların tedavisine yardımcı olacak ilaçları reçete edecektir. Şiddetli vakalarda, köpeğin ağrı tedavisi ve IV sıvıları için birkaç gün veteriner hastanesine/kliniğine yatırılması gerekebilir.

Köpeğiniz bir pankreatit krizinden muzdarip olduğunda, az yağlı yiyeceklerin sunulmasıtanıtılması ve su alımının arttırılması gibi uzun vadeli beslenme değişiklikleri önerilir. Hangi düşük yağlı diyet seçeneklerini önerdikleri konusunda veteriner hekiminizle konuşun.

Pankreatit olan bir köpeğin iyileşmesi ne kadar sürer?

Köpeklerde hafif pankreatit vakalarının çoğu, veteriner hekim tedavisine başvurduktan sonraki birkaç gün içinde düzelir. Daha ciddi vakalarda, daha uzun bir iyileşme süresiyle birlikte bir haftaya kadar hastanede/klinikte yatmasını bekleyebilirsiniz.

Pankreatit semptomlarının bazıları spesifik değildir ve diğer hastalıkların da göstergesi olabilir. Kusma veya iştah azalması gibi herhangi bir belirti fark ettiğiniz anda veteriner hekim randevusu ayarlamanız önemlidir. Ayrıca köpeklerde kusmaya neyin neden olabileceğini ve köpeğinizde iştah kaybı fark ettiğinizde ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için kılavuzlarımızı da okuyabilirsiniz.