Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Köpeklerde Böbrek Yetmezliği
Köpeklerde Lenfoma Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Lenfoma Belirtileri ve Tedavisi

5 dakika okuma
Pro Plan logo
Sponsorlar Pro Plan

Köpek lenfoması evcil hayvanınız için korkutucu bir teşhis gibi görünebilir. Bu ilerleyici ve sıklıkla ölümcül bir hastalıktır ve köpek dostunuzun bununla karşılaşabileceği düşüncesi bile her evcil hayvan sahibi için zordur. 

Ancak bu hastalığın ne anlama geldiği, hangi semptomlara dikkat etmeniz gerektiği ve veteriner kliniğine gittiğinizde teşhis ve tedavi konusunda nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda mümkün olduğunca bilgiye sahip olmanız önemlidir.

Köpek lenfoması hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edin.

Lenfoma nedir?

Tipik olarak lenfatik sistemi etkileyen bir grup farklı köpek kanseri türüdür. Lenfatik sistemdeki lenfositler adı verilen hücreler enfeksiyonlarla savaşmaktan sorumludur ve vücudun her yerinde bulunurlar, ancak belirli yerlerde daha yüksek konsantrasyonlarda görünürler. Bu nedenle lenfoma genellikle lenfatik sistemin kemik iliği, dalak, bağırsak veya lenf düğümleri gibi kısımlarında bulunur.

Bununla birlikte, lenfositler vücudun her yerine seyahat eder; bu, bazı durumlarda lenfatik sistem dışındaki deri, gözler veya sinir sistemleri gibi belirli organların etkilenebileceği anlamına gelir.

Köpeklerde lenfoma türleri nelerdir?

Farklı lenfoma türleri, vücutta bulundukları kısımlara göre adlandırılmıştır. Yani eğer köpeğinize bu hastalık teşhisi konulursa, veteriner hekiminizin köpeklerde görülen şu dört tip lenfomadan birinden bahsettiğini duyabilirsiniz:

Çok merkezli lenfoma

Adından da anlaşılacağı gibi bu tip lenfoma, köpeğinizin vücudunda lenfomanın geliştiği birkaç alan olduğu anlamına gelir. Bu, hastalığın en yaygın biçimlerinden biridir ve en belirgin şekilde genişlemiş lenf düğümleri yoluyla kendini gösterir.

Sindirim sistemi lenfoması

Lenfoma gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde ortaya çıkarsa, bu, köpeğinizin sindirim sistemi lenfomasından muzdarip olduğu anlamına gelir.

Mediastinal lenfoma

Göğüsteki lenf düğümleri de lenfomanın bir sonucu olarak şişebilir. Bu duruma mediastinal lenfoma denir. Ancak bu köpeklerde lenfomanın en nadir görülen formlarından biridir.

Ekstranodal lenfoma

Köpeğinizin lenfoması, lenfatik sistemin dışındaki bölgelerde bulunursa, bu hastalığın ekstranodal bir tutulumu olduğu anlamına gelir. Cilt, gözler, böbrekler ve hatta sinir sistemi etkilenebilir.

Köpeklerde lenfoma belirtileri nelerdir?

Köpek lenfoması farklı organları etkileyebilir, bu da semptomların tespit edilmesini zorlaştırır. Ancak genel olarak evcil hayvan sahipleri lenfomanın birkaç belirgin semptomuna dikkat etmelidir:

  • Büyük lenf düğümleri
  • Kilo kaybı
  • Letarji (Uyuklama ve güçsüzlük)
  • Kusma
  • İştah kaybı
  • Nefes almada zorluk

Köpeklerde lenf düğümleri

Şişmiş lenf düğümleri köpek lenfomasının semptomlarından biridir. Ancak lenf düğümlerinin tam olarak nerede bulunduğunu ve alışılmadık derecede büyük olduklarını nasıl anlayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz.

Vücudun her yerinde çok sayıda lenf düğümü vardır, erişilmesi ve kontrol edilmesi en kolay olanlar çene altında, dizin arkasında, koltuk altı ve kasık bölgelerinde bulunur. Bu şişmiş düğümler derinin altında büyük, sıkı bir kitle gibi hissedilir.

Köpeğinizi kontrol etmeden önce şişmiş bir lenf bezi bulmanın mutlaka evcil hayvanınızın kanser hastası olduğu anlamına gelmediğini bilin. Vücuttaki enfeksiyonlar da lenf düğümlerinin şişmesine yol açabilir. Bu nedenle, köpeğinizin vücudunda gerçekte neler olduğunu keşfetmek için veteriner hekiminizin önerdiği tüm gerekli testleri yaptırmanız önemlidir.

Köpeklerde lenfoma ne kadar yaygındır?

Köpek lenfoması köpeklerde nispeten yaygındır ve köpeklerde teşhis edilen tüm kanserlerin yaklaşık %7-24'ünü temsil eder . Her ne kadar çevresel faktörler rol oynayabilse de, çalışmalar belirli ırkların lenfoma gelişme riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir . Bu ırklara Doberman, Rottweiler, Boxer ve Bernese Dağ köpekleri örnektir.

Bunun genellikle tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu ve uygun bakımla kontrol altında tutarak köpeğinizin kalan zamanının sizinle birlikte tadını çıkarabileceğini unutmayın.

Köpeklerde lenfoma kalıtsal mıdır?

Bazı ırklarda diğerlerinden daha fazla görülüyor olması, lenfomanın hafif bir genetik bileşeni olabileceği anlamına gelir. Ancak lenfoma herhangi bir cins köpekte ortaya çıkabilir ve genetik yatkınlık, bağışıklık yetersizliği ve belirli toksinlere, virüslere veya bakterilere maruz kalmak gibi çeşitli faktörlerden etkilendiği düşünülmektedir.

Köpeklerde lenfoma nasıl teşhis edilir?

Lenfomadan şüpheleniliyorsa köpeğiniz muhtemelen bir dizi testten geçecektir. Vücudun hemen hemen her yerine yayılabilen bu tür sistemik bir hastalıkta, veteriner hekimler olağandışı kitleleri tanımlamak için sıklıkla röntgen ve ultrason taramalarını kullanır. Kan testleri ve bulunan tümörlerden alınan numuneler de muhtemelen teşhis sürecinin bir parçası olacaktır.

Veteriner hekiminizin size söyleyeceği bir diğer önemli şey ise hastalığın hangi aşamada olduğudur. Lenfoma beş aşamada sınıflandırılır; birinci aşama, tek bir lenf düğümünde bulunduğu anlamına gelir ve beşinci aşama, birden fazla organın etkilendiği en ciddi aşamadır.

Köpek lenfomasını tedavi etmek

Köpek lenfomasında lenfler tamamen ulaklaştırılamasa da tedavi edilebilir. Bunun amacı tümör boyutunun küçültülmesi veya remisyon olarak da bilinen daha fazla büyümenin önlenmesidir. Köpeğinizin semptomlarının bir kısmı veya tamamı kaybolabilir, ancak kanser hala vücutta mevcut olabilir.

Lenfomalı köpekler için en yaygın tedavi kemoterapidir. Neyse ki, yan etkiler her zaman insanlarda olduğu kadar endişe verici değildir; çoğu köpek ne saç dökülmesi yaşar ne de hasta hisseder. Kullanılan kemoterapinin türü ve sıklığı köpeğinize koyulan tanıya bağlıdır. Bazı lenfoma türleri kemoterapiye yanıt vermez, bu durumda kemoterapi bir seçenek değilse cerrahi veya radyasyon tedavisi de önerilebilir.

Lenfomalı köpeklerde prognoz nedir?

Çoğu durumda, köpeklerde lenfoma eninde sonunda ölümcül bir hastalık haline gelecektir. Köpeğinize en faydalı tedaviyi sunmanın amacı, evcil hayvanınızın yaşam kalitesini arttırmaktır.

Kemoterapi kanseri ortalama 8-9 ay remisyona sokabilmektedir. Ancak sonuçta lenfoma sıklıkla geri döner ve ikinci bir remisyonu başarmak genellikle daha zordur.
Bazı evcil hayvan sahipleri bazen hastalığının evresinden, bazen tedavi maliyetlerinden kaynaklı olarak köpeklerine herhangi bir tedavi sunmamayı tercih edebilir.
Böyle bir durumda, lenfomanın türü ve mevcut aşamasında hayatta kalma oranıyla ilgili veteriner hekiminizle dürüst bir konuşmaya duygusal olarak hazırlıklı olmanız önemlidir; böylece en iyi arkadaşınız için en iyi ve en rahat seçeneği seçebilirsiniz.

Lenfomalı bir köpeğin yaşam beklentisi nedir?

Lenfomadan muzdarip bir köpek, lenfomanın türüne, evresine, köpeğin sağlığına ve önerilen tedaviye bağlı olarak birkaç haftadan birkaç yıla kadar yaşayabilir. Günümüzde köpek dostlarımız için pek çok etkili tedavi seçeneği mevcuttur ve kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi, köpeğinize başarıyla daha fazla zaman kazandırabilir.

Lenfoma karmaşık, ilerleyici ve sıklıkla ölümcül bir hastalıktır. Ancak veteriner hekiminizin yardımıyla ve bu zor dönemde köpeğinizin yaşam kalitesine odaklanarak, evcil hayvanınız için en iyisinin ne olduğuna karar verebilir ve onu mümkün olduğu kadar uzun süre mutlu tutabilirsiniz.

Köpeğiniz için en iyi bakım hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bir sonraki makalemizi okuyun.